Geniet langer van het buitenleven met een terrasoverkapping

De zomer komt er weer aan en dat betekent dat u weer heerlijk kunt gaan genieten van het buitenleven. Lange avonden in de tuin doorbrengen en barbecue├źn, u kunt het er weer volop van nemen! Wilt u deze fijne periode zo lang mogelijk verlengen en dat op een zo comfortabel mogelijke manier? Dan is het wellicht interessant om een terrasoverkapping aan te schaffen.
Echter, voordat u enthousiast naar een overkapping specialist toe stapt, is het verstandig om alvast de nodige informatie te verzamelen omtrent de mogelijkheden en een eventueel benodigde vergunning. In dit artikel verstrekken wij de nodige informatie over deze onderwerpen.

Overkappingen en vergunningen

Voor ingrijpende verbouwingen aan uw woning dient u in veel gevallen een vergunning aan te vragen. Omdat een terrasoverkapping vaak aan de woning wordt vast gebouwd en de constructie een grote omvang heeft, ontkomt u in de meeste gevallen niet aan een aanvraag voor een omgevingvergunning. Dergelijke vergunningen worden enkel verstrekt indien een verbouwing aan bepaalde regels voldoet (bijvoorbeeld op het gebied van milieu en veiligheid).

Aanvraagprocedure

Een vergunning voor een terrasoverkapping kunt u via internet aanvragen. Voor het gemak kunt u uw terrasoverkappingen specialist om hulp vragen, zodat hij u eenvoudig en snel door alle formaliteiten heen loodst. Heb overigens wel geduld indien u uw aanvraag bij uw gemeente heeft ingediend. Het kan al snel meerdere weken duren voordat de gemeente uw aanvraag heeft beoordeeld en een oordeel velt.
In de meeste gevallen zult u een bepaald tarief dienen te betalen t.b.v. uw vergunning. Dit bedrag kan per gemeente verschillen. Om achteraf vervelende verassingen te voorkomen, is het daarom verstandig navraag te doen naar de hoogte van de eventuele vergoeding.

Soorten terrasoverkappingen

Terrasoverkappingen zijn er in meerdere soorten en maten. Zo kunt u bijvoorbeeld voor een sfeervolle houten versie kiezen. Een andere optie is om voor een populaire aluminium terrasoverkapping te gaan. Dergelijke overkappingen zijn, in tegenstelling tot de versie van hout, licht van gewicht. Eventuele attributen (zoals verlichting) kunnen netjes worden gemonteerd in het frame.
Maar niet alleen het frame kan van verschillende materialen worden gemaakt. Ook voor het dak zijn er vele mogelijkheden. Zo kunt u voor een glazen dak gaan, waardoor de lichtinval in uw huis optimaal blijft gewaarborgd, of kunt u kiezen voor een dak van kunststof. Een derde optie is een terrasoverkapping met doek. Het voordeel van een terrasoverkapping met doek, is dat het dak opgerold kan worden wanneer u niet onder uw overkapping zit. Hierdoor wordt de lichtinval in uw woning niet verminderd. Echter, een nadeel van een doek is dat het lastig is om schoon te houden.
Indien u uw keuze voor het frame en het dak heeft gemaakt, dan kunt u bij veel terrasoverkappingen ervoor kiezen om wanden aan uw constructie toe te voegen. Op dagen waarop er wat meer wind staat zult u dan nog steeds kunnen genieten van windstil buitenweer! Op het gebied van wanden zijn er, net zoals bij het dak en het frame, ook weer vele keuzemogelijkheden. Zo zijn er flexibele wanden die u naar wens kunt plaatsen en kunt verwijderen. Andere opties zijn vaste wanden en wanden die naar wens open en dicht kunnen worden geklapt.
Hoewel de tot nu toe besproken onderwerpen u al een aardig beeld hebben geven over de aandachtspunten bij de aanschaf van een terrasoverkapping, raden wij u toch altijd aan om een specialist te benaderen indien u overweegt om een terrasoverkapping aan te schaffen. Zo bent u er zeker van dat u straks de juiste keuze maakt en met een tevreden gevoel van het buitenleven geniet!