Voorkom tocht in je huis met tochtstrips

Met name nieuwbouwwoningen zijn tegenwoordig voorzien van allerlei isolatievormen, zodat de woningen zo milieuvriendelijk mogelijk zijn. Maar ook oudere huizen worden regelmatig onder handen genomen om bijvoorbeeld de vloer of de spouwmuur te isoleren. Wat veel mensen echter over het hoofd zien zijn grote kieren bij deuren en ramen.
 
Dat is zonde, want indien je woning goed geïsoleerd is, maar het bij de ramen en de deuren tocht, verlies je een deel van het rendement van het isolatiemateriaal. In dit artikel geven we je daarom nuttige informatie over tochtstrips waarmee je de kieren bij de deuren en ramen kunt dichtmaken. Tenslotte bespreken we ook nog een isolatievorm die veel mensen over het hoofd zien.
 

Controle op kieren bij ramen en deuren

 
Het is heel eenvoudig om na te gaan of het bij je ramen en je deuren tocht. Maak hiervoor de bovenkant van je hand met water nat en hou je hand vervolgens bij de deuren en ramen. Doordat je hand nat is, kun je heel goed voelen waar er eventueel tocht je woning naar binnen komt. Op die plekken kun je tochtstrips aanbrengen. Bedenk daarbij dat een heel klein beetje tocht geen ramp is. Sterker nog, dat kan de ventilatie in de woning juist ten goede komen.
 

Tochtstrips vervangen

 
In sommige gevallen kan het zo zijn dat je enkele jaren geleden tochtstrips op bepaalde plekken heb geplaatst, maar deze in de loop der tijd hun veerkracht hebben verloren. Hierdoor worden de kieren dan niet meer goed afgedicht. Ook kan het zijn dat de aangebrachte strip niet meer genoeg dikte heeft en er daardoor teveel tocht de woning binnenkomt. Het is daarom belangrijk om ook op de plekken waar je in het verleden tochtstrips hebt geplaatst geregeld te controleren om vast te stellen of de strips nog naar behoren functioneren.
 
Tochtstrips van rubber gaan over het algemeen het langste mee. Strips met een zelfklevende rand houden het meestal minder lang vol. Daarnaast hebben met name witte strips de neiging om vrij snel te verkleuren. Houd hier dus rekening mee wanneer je tochtstrips gaat kopen.
 

Een vaak vergeten isolatievorm

 
Ondanks het feit dat vele huizen in Nederland voorzien zijn van isolatiemateriaal, komt het toch nog voor dat een bepaald deel van het huis ongeïsoleerd is. Het betreft hierbij het dak, waarop vaak geen dakisolatie is aangebracht. Het voordeel van een geïsoleerd dak is dat de warmte die in het huis opstijgt naar de zolder lange tijd wordt vastgehouden. Wanneer je geen dakisolatie hebt aangebracht, kan de warmte eenvoudig zijn weg naar buiten toe vinden en dien je weer te gaan stoken om je woning op een aangename temperatuur te krijgen.
 
Het isoleren van het dak is echter specialistisch werk. Er zijn namelijk diverse materiaalsoorten waarmee je het dak kunt isoleren en ieder soort materiaal heeft zo zijn eigen specifieke kenmerken. Wanneer je dus geen verstand hebt van het isoleren van daken, benader dan een dakisolatie expert om aan hem advies te vragen.
 
Als extra tip willen wij je ook er nog graag op wijzen dat je naast het dak ook de kruipruimte niet moet vergeten. Omdat deze ruimte immers aan het oog onttrokken wordt, komt het helaas nog al eens voor dat de kruipruimte niet wordt voorzien van isolatiemateriaal. Kruipruimte isolatie verhoogd niet zozeer het wooncomfort (hoewel je wel verbetering zult merken), maar gaat met name vochtproblemen rondom de begane vloer tegen. Heb je dus last van schimmels rondom de vloer? Dan kan het zomaar zijn dat je door de kruipruimte te isoleren dit probleem kunt oplossen.
 
Wanneer je op de juiste plaatsen tochtstrips in je woning aanbrengt en daarnaast je woning goed isoleert, kun je je woning niet alleen veel gemakkelijker op een aangename temperatuur houden, maar bespaar je ook nog eens flink op de energierekening. Isoleren en het gebruik van tochtstrips zijn beiden de investering dus zeker waard. Wil je meer tips over isoleren en het besparen op de energierekening? Neem dan eens een kijkje op deze webpagina.