Heb je last van kou, schimmel of tocht in je woning? Dan kan het zomaar zijn dat je deze problemen eenvoudig op kunt lossen met behulp van spouwmuurisolatie. In dit artikel zullen we nader ingaan op de oorzaken van netgenoemde problemen en geven we je een beeld van hoe het isolatiemateriaal in je spouwmuur kan worden aangebracht.
Wat spouwmuurisolatie op kan lossen
Zoals we in de inleiding van dit artikel hebben aangegeven kan een geïsoleerde spouwmuur onder andere tocht, schimmel en kou tegengaan. Maar waarom heb je in eerste instantie eigenlijk last van dergelijke ongemakken in je woning?
Om te beginnen hebben ongeïsoleerde spouwmuren vele kieren en naden waardoor de wind eenvoudig het huis kan binnendringen. Dit betekent niet alleen dat het in de winter erg koud kan zijn in je woning, maar in de zomer de temperatuur ook flink kan oplopen. Door de spouwmuur te voorzien van isolatiematerialen, worden alle naden en kieren gedicht waardoor tochtoverlast tot het verleden behoort.
Voor wat betreft de kou geldt eigenlijk hetzelfde als bij de tocht. In de warmere seizoenen komt kou eenvoudig de woning binnen via de naden en kieren in de muur. In de zomer is het omgekeerde het geval en zal warme lucht het huis eenvoudig kunnen binnendringen.
Tenslotte groeit schimmel buitengewoon goed op vochtige plekken. Vochtige plekken ontstaan door een hoog vochtgehalte in de binnenlucht, wanneer je dit combineert met een koud binnenoppervlak. Wanneer je spouwmuurisolatie hebt aangebracht, zal de temperatuur van het binnenoppervlak stijgen en is de kans op schimmelgroei op de spouwmuren een stuk kleiner.
Wees je er echter wel van bewust dat het van groot belang is om altijd te blijven ventileren in je woning. Ventilatie is namelijk belangrijk om condensatie te voorkomen. Spouwmuurisolatie aanbrengen brengt dus zeker de nodige voordelen met zich mee, maar vraag dus ook om een aantal andere maatregelen, waaronder een goede ventilatie van de woning.
Het aanbrengen van spouwmuurisolatie
De eerste stap is altijd het vaststellen van het feit of de spouwmuur die geïsoleerd moet worden daarvoor ook geschikt is. Wanneer dat het geval is, worden er op de kruispunten van de voegen van de spouwmuur een aantal kleine gaatjes geboord.
Vervolgens wordt het isolatiemateriaal via deze kleine openingen de spouwmuur ingeblazen. Er zijn overigens meerdere soorten isolatiematerialen geschikt om spouwmuurisolatie aan te brengen. Het is daarom belangrijk om je te laten adviseren door een isolatiespecialist en de klus ook door hem uit te laten voeren. Het aanbrengen van spouwmuurisolatie is namelijk een specialistische klus.