Wat is vochtbestrijding en hoe werkt het?

Vochtbestrijding is een maatregel waar aardig wat huishoudens met een kelder te maken mee krijgen. Echter weet men vrij weinig van vochtbestrijding en hoe het precies werkt. Vocht in de kelder ontstaat in veel gevallen door opstijgend vocht dat via de kruipruimte of keldervloer de woning binnendringt. Opstijgend vocht is grondwater dat onder hoge druk staat en hierdoor tegen de woning aan kan komen te drukken. Wanneer de bouwmaterialen niet voldoende vochtwerend zijn wordt het vocht opgenomen en kan dit in de kruipruimte of kelder te zien zijn als plassen water en vochtige muren. De oorzaak van vochtproblemen zijn niet altijd opstijgend vocht. Andere voorkomende oorzaken zijn doorslaand vocht (regenwater dat via vochtige buitenmuren naar binnen trekt) en een lekkage van een van de waterleidingen.

Vochtbestrijding methoden

Het oplossen van vochtproblemen kan gedaan worden aan de hand van verschillende technieken. Het uitvoeren van kelderdichting om de kelder waterdicht te maken is de meest voorkomende methode. Er wordt dan een vochtwerende pasta aangebracht over de hele kelder die het vocht moet tegenhouden. Dit kan aangevuld worden met het injecteren van de muren met een vochtwerende vloeistof zodat ook dieper in de muur het vocht kan worden tegengehouden. Komt het vocht via de buitenmuren naar binnen dan is het impregneren van de muren een uitstekende optie. De buitenmuren worden dan bespoten met een vochtwerende vloeistof die in de poriën trekt van de muren. Op deze manier kan doorslaand vocht in de vorm van regenwater niet meer de woning binnendringen.

Vochtproblemen in de rest van het huis

Vochtproblemen hoeven zich niet alleen voor te doen in de kelder. Ook zonder dat er vocht in de kelder of kruipruimte is kunnen vochtproblemen zich in een ander punt van de woning voordoen. Denkt u vocht in huis te hebben en zijn beginnende tekenen van zoals vochtplekken dan is het verstandig zo snel mogelijk contact op te nemen met een vochtbestrijder. Deze kan een vochtinspectie voor u doe en bepalen of er een vorm van vochtbestrijding nodig zal zijn.

Andere vochtproblemen die grote schade kunnen aanrichten zijn vochtproblemen in het dak. Deze kunnen ontstaan door een lekkage in het dak. Deze problemen worden niet opgelost door een vochtbestrijder, maar door een dakwerker. Het uitvoeren van dakwerken of dakreparatie kan er voor zorgen dat vochtproblemen in het dak tot het verleden behoren.