Eettafels en trends in 2017

De absolute trend van dit jaar die voorlopig nog niet overgewaaid is. De renaissance van de jaren ’70 stijl: elementen uit de natuur gecombineerd met kunststof ontwerpen. Hout versus acryl, brons versus zwart/wit.

Experts voorzien dat er de komende tijd een verschuiving komt in interieurtrends met de opkomst van mindfulness en duurzaamheid. Dat gaan we ook in het interieur terugzien, wat dat betreft staat dat niet zo heel ver af van de huidige trend.

Material world

Industrieel design dat eigenlijk al sinds jaren de boventoon voert in interieurontwerp, is een nagenoeg tijdloos design. Door zijn bijna minimalistische uitstraling blijft het goed bij ieder interieur passen. Ook met de huidige trends kan je er dus vanuit gaan dat de combinatie gietijzer/onafgewerkt hout nog een tijd lang mee kan.

Even afkloppen


Een andere trend voor de komende jaren wordt die van natuurlijke, aardse kleuren, al dan niet in combinatie met jungle – groen of grijsblauwe tinten. Wat past hier beter bij dan een houten tafel. Laat de lak maar achterwege, de tafel van nu ademt graag back to basic. Hoewel het materiaal hoogwaardig hout is, mag oog voor detail in het ontwerp, wel gezien worden. Denk hierbij aan eikenhout afgewerkt met hoge kwaliteit houtolie, in een subtiel sterk ontwerp.

Ronde vormen


Geheel in lijn met de zen-trend, worden er steeds meer organische vormen gebruikt in meubelontwerp. Een van de belangrijkste trends in eettafeldesign, predikt dan ook afgeronde tafelhoeken. Het is een nuance die letterlijk de harde randjes elimineert. In de eerste instantie valt deze manier van afwerking niet zo op, maar over het geheel genomen krijgt het tafelblad een zachtere uitstraling.

Dubieuze types


Een opvallende ontwikkeling in eettafeltrends is een kleur die eruit springt. En dan vooral een wat duistere teint, die toch ook weer refereert aan het natuurlijk element waarin hout zich begeeft. Denk hierbij aan donkergrijs of basalt (bijna zwart). Verder is een 2-delig tafelblad ook voor 2017 nog erg actueel. Daarbij zit er in het midden van het tafelblad een scheiding van ongeveer een halve centimeter. Door te spelen met kleur en symmetrie, wordt het tafelblad meer een pronkstuk.