Binnen wordt buiten: de woonveranda

Met het goede weer is er geen betere plek dan de tuin. Helaas is er slechts een klein deel van het jaar voldoende zon om hiervan te genieten. Want als het regent ga je echt niet buiten zitten. Net om die reden kopen veel mensen een veranda. Want met een woonveranda wordt binnen buiten.

STERKE PUNTEN

De sterke punten van een veranda zijn:

  • Een open gevoel door de grote ramen
  • Een beter zicht op de tuin

Het open gevoel is een van de voornaamste redenen om een veranda te bouwen. De grens tussen woning en tuin vervaagt, omdat er zoveel zonlicht binnenkomt. Een groot deel van de veranda’s wordt uitgerust met een schuifdeur. Die zet je in de zomer open om nog meer van jouw tuin te genieten. En als er even teveel wind staat, doe je deze schuifdeur weer terug dicht.

STIJLEN

De architectuur van een veranda ligt in één lijn met die van de woning. Bij een moderne kubuswoning past een strakke veranda veel beter dan een klassiek ontwerp met een puntdak. Sommige mensen kiezen voor contrast. Ze combineren bijvoorbeeld een bestaande woning in klassieke stijl met een moderne, minimalistische woonveranda.

Stijlen zijn slechts een klein deel van het verhaal. De profielen zijn verkrijgbaar in honderden kleuren. Toch kiezen de meeste mensen voor donkere kleuren: zwart, donkergrijs, of met een subtiele blauwe of groene tint.

PRIJZEN

Een nieuwe veranda is een investering. De bouw kost een fikse duit. Maar je krijgt er dan ook heel wat voor terug.

Hoeveel kost een nieuwe veranda dan? Volgens deze pagina betaal je gemiddeld 1500 EUR per vierkante meter. In deze prijs zijn alle werken (metselwerk, vloer, bepleistering,…) inbegrepen. Natuurlijk is deze prijs afhankelijk van de afwerking. Luxueuze materialen kosten meer, budgetvriendelijke materialen zijn goedkoper.

UITRUSTINGEN

Als uitbreiding van de veranda (op het vlak van comfort) zijn er diverse extra’s. Een veelgekozen optie is zonwering. Zonschermen aan de binnen- of buitenkant zorgen dat het in de veranda lekker koel blijft. Nog een mogelijkheid is een airconditioning. Die wordt meestal in het plafond ingebouwd. Airconditionings zijn heel handig tijdens warme zomerdagen.

MATERIALEN

In de meeste gevallen worden veranda’s vervaardigd uit kunststof of metaal. Wij zijn voorstander van metaal (aluminium), omdat:

  • Metaal is heel sterk en laat grote overspanningen toe
  • Metaal heeft een lange levensduur
  • Metaal is heel kleurvast

ISOLATIE

Een laatste aandachtspunt bij de aankoop van een veranda is de isolatie. Zorg ervoor dat je glas kiest met een hoge thermische weerstand. Zoniet zal er te veel warmte ontsnappen, wat een invloed heeft op de verwarmingsfactuur. Hetzelfde geldt voor de profielen. Thermisch onderbroken veranda profielen zijn tegenwoordig standaard.

Op zoek naar meer tuin & Groen? Lees verder