Een rieten dak op jouw huis

Rieten daken zijn weer aan een opkomst bezig. Het werk van de rietdekkeris echt vakmanschap geworden: de kwalitiet van rieten daken is uitstekend, ze gaan langer mee en zijn brandveilig. Geen wonder dus dat je ze steeds vaker weer terugziet, vooral in het noorden van het land, en dat ze als stijlvol en uitnodigend gezien worden.

Vroeger was riet een van de goedkoopste materialen voor dakbedekking die er waren, tegenwoordig komt het vooral voor bij huizen in het hogere marktsegment. Dit komt doordat riet voor een tijd een schaars product was en duurdoor duurder en waardevoller werd, daarom zie je rieten daken vaak op villa’s en gerenoveerde boerderijen of chalets. Het rieten dak is echt weer in en je ziet het ook steeds vaker in ontwerpen voor moderne, minimalistische nieuwbouwhuizen. Soms wordt een rieten dak zelfs met dakpannen gecombineerd, wat voor unieke resultaten zorgt.

Levensduur

De levensduur van een rieten dak is ongeveer vijfentwintig jaar, al kan het ook tot dertig jaar meegaan. Dit is natuurlijk afhankelijk van verschillende factoren.

De kwaliteit van het riet speelt een rol en ook de leeftijd van het riet is van belang. Rieten daken worden vervaardigd van riet dat maximum één jaar oud is, riet ouder dan dat is niet langer geschikt om een dak mee te rietdekken.

Daarnaast is ook regelmatig onderhoud sterk aangeraden voor een langere levensduur van het rieten dak. Daken die jaarlijks een onderhoudsbeurt krijgen, behouden langer hun kwaliteit en hebben een langere levensduur. Door regelmatige controles worden nodige renovaties ook veel langer vermeden.

Een minder bekende factor is de hellingsgraad van het rieten dak: hoe groter de hellingsgraad, hoe langer het dak zal meegaan. Dit komt doordat bij een dak met een hogere hellingsgraad de regen en andere neerslag makkelijker van het dak afglijdt, hierdoor heeft het minder tijd om in het dak te kruipen en krijgt het dus minder te verduren.

Op zoek naar meer tuin & Groen? Lees verder