Groenblijvende-bomen

De steeneik

In het Latijns de Quercus ilex leiboom genoemd. De steeneik is een groenblijvende boom. Dit is een van van de weinige bomen. De meeste bomen verliezen hun blad in de herfst maar de steeneik behoud het hele jaar z’n grijze bladeren.

Steeds vaker kom je de steeneik tegen in de Nederlandse tuinen. Een steeneik is goed in vorm te snoeien. Dit moet je dan wel goed bij houden door de boom in het voor en het najaar te snoeien. Dit omdat het van nature een boom is die omhoog groeit. Snoei je de vorm niet bij dan zal het verwilderen en weer een normaal groeiende steeneik worden.

Het voordeel is wel dat de steeneik een traag groeiende boom is. Waardoor de groei minder snel is als bij andere bomen. De bladeren van de steeneik zijn grijs van kleur. De steeneik word het hele jaar in pot geleverd. Dit is om de aanslagkans te vergroten.

Je kunt de steeneik het hele jaar door planten. Mits het vriest. Bij warme temperaturen is het zeer belangrijk de steeneik van voldoende water te voorzien om uitdroging tegen te gaan. Je kunt een steeneik in half schaduw of in de zon planten. Een steeneik kan als je hem niet snoeit wel 7 meter hoog worden.

Amerikaanse eik

Quercus rubra in het Latijns. De Amerikaanse eik is een snelgroeiende boom. Oorspronkelijk komt de Amerikaanse eik uit Noord Amerika. In Europa is de Amerikaanse eik een mooie sierboom. En word ook als zodanig in de tuinen en parken aan geplant.

Doordat de Amerikaanse eik een snelgroeiende boom is met een brede, dichte kroon verdringt het in bossen andere boomsoorten. De hoogte van de Amerikaanse eik zonder te snoeien is dan ook 35 meter. In gigantische boom. De kroon van de Amerikaanse eik is niet alleen breed maar ook koepelvormig.

De stam van de Amerikaanse eik is kort en recht. De schors van de stam van de Amerikaanse eik is glad en heeft een grijze, zilverachtige kleur. Een gemiddelde dikte van de stam is zo 90 cm. Natuurlijk zijn er altijd uitzonderingen en is er ook een dikte bekend van 1,5 meter.

De bladeren van de Amerikaanse steeneik zijn langwerpig. De kleur is licht geel tot donkergroen aan de bovenzijde. De onderkant van de bladeren is lichtgrijs. In de herfst worden het prachtige rode tot bruin rode bladeren. In mei bloeit de Amerikaanse eik.

De eikels van de Amerikaanse eik zijn donker bruin met een scherpe punt en een afgevlakte voet. Een Amerikaanse eik word zo 40 jaar oud. Daarna zullen de eerste takken gaan vallen en kan dit een gevaar in je tuin of langs je oprijlaan gaan geven.

Het hout is dus minder duurzaam dan dat van de zomereik. Voor een Amerikaanse eik is het niet van belang of de grond rijk of arm of droog. De Amerikaanse eik groeit bijna overal. Het enige waar een Amerikaanse eik niet tegen kan is kleigrond.

De Leilaurier

De Leilaurier is een groenblijvende leiboom. Dit betekend dat de Leilaurier zowel zomer, herfst als winter zijn blad blijft behouden. En zo altijd kleur in je tuin blijft geven. De Leilaurier is een mooie solitaire leiboom. Ook is de Leilaurier zeer geschikt voor een haag op stam. Vooral omdat de Leilaurier altijd groen blijft is dit ideaal om zo privacy in je tuin te creëren.

Het is belangrijk om de leilaurier tussen juni en september te snoeien. En dit ook goed bij te houden. Dit omdat de leilaurier van nature niet de zijkant op groeit, maar dit zo gekweekt wordt. Van nature groeit een leilaurier omhoog. Als je hem dus niet gaat snoeien zal hij weer omhoog gaan groeien en krijg je een verwilderde leilaurier.

De Leilaurier kan zonder snoeien wel 4 meter hoog worden. De bloemen die de Leilaurier krijgt zijn roomwit. Hij is het beste tussen oktober en juni te planten. In deze periode word hij met kluit geleverd en is de Leilaurier goedkoper dan in de zomer. In de zomer word de Leilaurier met pot geleverd en dan is hij prijziger.

Op zoek naar meer tuin & Groen? Lees verder