De invloed van seizoenen op dakbedekking

Dat weersinvloeden een enorme invloed hebben op de kwaliteit van je dakbedekking, dat is inmiddels wel bekend. Zware regenbuien in de herfst, vorst en sneeuw in de winter en extreme hitte in de zomer: dit zijn een paar van de vele weersinvloeden waar je dak mee te maken krijgt. Ieder seizoen heeft zijn eigen weerskenmerken en dus ook invloed op de dakbedekking. In deze blog lees je hier alles over!

Herfst

Regen, dwarrelende bladeren en storm: typische kenmerken van de herfst. Binnen no-time ligt je hele dak vol bladeren: en dat vind je dat dus niet zo leuk. De afvoer raakt snel verstopt waardoor regen op het dak blijft liggen. Het gewicht kan ervoor zorgen dat je dak verzwakt. Verwijder daarom in de herfst regelmatig de bladeren van het dak en uit de dakgoot en plaats dakgootroosters. Hierdoor voorkom je dat de goot verstopt raakt.

Ook storm kan ervoor zorgen dat je dak zwaar beschadigd. Schakel bij stormschade altijd een dakdekker in om de schade te herstellen. Op zoek naar een dakdekker in de buurt? Vind hier eenvoudig een dakdekker in Zuid-Holland of in één van de andere provincies.

Winter

In de winter is vorst het grootste gevaar voor de dakbedekking. Wanneer je dak vochtig is en het gaat vriezen, hecht het ijs zich aan de dakbedekking. Hierdoor krijgt de kwaliteit van de dakbedekking een klap. Net als wanneer je dak zich bevindt onder een dik pak sneeuw. Door het gewicht kan de constructie beschadigen en door de kou kan er lekkage ontstaan. Laat daarom het liefste voor de winter je dak controleren en repareren door een dakdekker.

Lente

De lente is eigenlijk de beste periode voor dakbedekking. Is er niet zoveel neerslag, bijna geen vorst en geen extreem hoge temperaturen. Wel staan bomen en planten vaak flink in bloei: wanneer deze zijn uitgebloeid kunnen bijvoorbeeld katjes in de dakgoot terecht komen en verstopping veroorzaken.

Zomer

De zomer is net als de herfst en de winter ook een zwaar seizoen voor je dakbedekking. In de Nederlandse zomers schommelen de temperaturen vaak enorm: van 35 tot 17 graden, alles komt voorbij. Deze snelle temperatuurwisselingen hebben invloed op de kwaliteit van je dakbedekking, er kunnen namelijk scheurtjes ontstaan die lekkage kunnen veroorzaken.

Hoe vaak dakonderhoud?

De verschillende seizoenen hebben dus veel invloed op de kwaliteit van je dakbedekking. Gemiddeld gaat dakbedekking op een plat dak 25 tot 40 jaar mee en bij een hellend dak 60 tot 80 jaar. Om zo lang mogelijk van je dak te genieten, is het aan te raden om je dak jaarlijks te laten onderhouden door een dakdekker.

Je dak wordt als eerste gereinigd en grondig geïnspecteerd. Zo worden beschadigingen op tijd herkent en hersteld, waardoor je hoge reparatiekosten en ernstige schade kunt voorkomen. Zo bereik je eenvoudig de maximale levensduur van de dakbedekking!