Tips om lekkages op te kunnen sporen

Het is niet altijd makkelijk om een lekkage op te sporen. Vaak is een lekkage ook pas zichtbaar als die al een tijdje speelt. Doordat het water vaak langzaam de weg door je muren en/of het plafond vindt, ontdek je later een vocht of schimmel plek. Ben je benieuwd hoe je dit voor kunt zijn? Lees dan verder en kom erachter hoe je zelf lekdetectie kunt uitvoeren!

Wat kan wijzen op een lekkage?

Je kunt niet altijd zien of je last hebt van een lekkage. De volgende problemen wijzen vaak op een lekkage:

●      Zichtbare vochtplekken en waterschade op je muur, vloer of het plafond.

●      De isolatie werkt ineens slechter en dit brengt hogere energiekosten met zich mee.

●      De waterfactuur is ineens hoger, dit is omdat je (onbewust) veel meer water verbruikt.

Zelf lekdetectie uitvoeren

  1. Bekijk alle zichtbare leidingen

Denk je dat je een lekkage hebt? Dan kun je beginnen bij het controleren van alle zichtbare leidingen in huis. Terwijl je dat doet, kun je letten op vocht, roest of kalksporen. Daarvoor kun je met een stukje keukenpapier langs de leidingen gaan.

  1. Misschien zit de lekkage in de cv-ketel

Het is mogelijk dat de lekkage in de cv-ketel zit. Om hier achter komen kun je de waterdruk controleren bij de manometer. Zit de druk tussen de 1,8 en 2,1? Dan is het goed en zit de lekkage daar niet. Zit de druk hier niet tussen? Dan betekent het dat je drukverlies hebt en dit kan duiden op een lekkage.

  1. Bekijk uw vloerverwarming

Het is mogelijk dat de lekkage in de vloer zit. Je kunt om hierachter te komen naar de leidingen kijken waar de groepenverdeling van de vloerverwarming ligt. Let dan op roest, vocht en kalk. Zie je een lekkage? Probeer dan de aansluitpunten van de leidingen aan te draaien. Controleer hierna nogmaals op je een lekkage tegen komt.