Buitenlandse gerechten om eens uit te
proberen

Elke dag moet er weer een avondmaaltijd worden gemaakt. Veel mensen hebben weinig inspiratie en maken hierdoor regelmatig dezelfde gerechten. Dit kan niet alleen gaan vervelen, maar kan ook ongezond worden. Als je niet gevarieerd eet krijg je namelijk eenzijdige vitamines en mineralen binnen. Hierdoor kan je tekorten oplopen van bepaalde vitamines en mineralen. Lees daarom hier een aantal buitenlandse gerechten om uit te proberen.

Bruine of witte fried rice

Fried rice is een Aziatisch gerecht. Dit gerecht is erg makkelijk te maken en er zijn veel varianten van. Ten eerste kan je kiezen tussen de bruine of witte fried rice. Het verschil is dat bij de bruine fried rice ketjap manis wordt gebruikt. Om fried rice te bereiden moet je eerst rijst koken en genoeg laten afkoelen. Dit kan je bijvoorbeeld in de ochtend doen of een avond van tevoren. Vervolgens kies je Aziatische groenten om te bakken. Eerst bak je ui en knoflook. Dit kan je extra lekker maken met gember. Vervolgens bak je de groenten en als laatste voeg je de rijst toe. Dit bak je allemaal in een wokpan. Een belangrijk kenmerk van fried rice is dat het omelet bevat. Deze snijd je in kleine reepjes en voeg je als laatste toe. Als je een pan minder wilt gebruiken kan je geklutste ei toevoegen na het bakken van de knoflook en ui. Dan wordt het wel een andere structuur, namelijk een roerei. Vergeet geen zout toe te voegen aan het geklutste ei! Naast de fried rice kan je eventueel vlees(vervangers) serveren, zoals tofu, kipfilet of rundvlees. 

Maak shakshuka

Een groot voordeel van dit gerecht is dat je er slechts een pan voor nodig hebt. Dit gerecht komt oorspronkelijk uit het Midden-Oosten. Waar het precies vandaan komt is niet bekend. Het is een soort stoofpot. Het belangrijkste ingrediënt is gepocheerd ei.  Hierdoor is het een goede vegetarische optie. Je kunt het ook veganistisch maken door een kant- en klare ei vervanger te gebruiken, veganistische kaas of de ei te vervangen door tofu. Je kunt shakshuka maken met verschillende ingrediënten. In bijna alle recepten komt tomatenpuree, tomaten, ui en knoflook voor. Daarnaast worden er diverse kruiden gebruikt zoals tijm, komijn, koriander en bladpeterselie. Qua groente heb je onder meer keuze uit paprika en spinazie. Door de grote keuze qua recepten is de kans groot dat er een variant tussen zit die je lekker vindt. Shakshuka kan je onder meer serveren met brood, rijst, pitabrood en/of salade.

Om het koken makkelijker te maken is het ook belangrijk om de juiste pannen en materialen te hebben. Met een keramische pannenset wordt het koken een stuk makkelijker gemaakt. Doordat het keramisch is brandt je eten minder snel aan. Bovendien kan je met keramische pannen, zoals een keramische wokpan minder of geen bereidingsvetten gebruikt. Dat is ook ideaal als je wilt afvallen.