Alles wat je moet weten over dakbedekking voor platte daken

Nieuwe schuur of uitbouw op de planning? Bij de bouw of renovatie van een woning is de keuze van het soort dakbedekking een belangrijke keuze. Voor een plat dak zijn er verschillende vormen van dakbedekking die elk hun voor- en nadelen hebben. In dit artikel vertellen we je alles wat je moet weten voor het kiezen van de juiste soort dakbedekking voor platte daken. 

Soorten dakbedekking voor platte daken

Er zijn verschillende materialen die je kunt gebruiken voor de dakdekking van een plat dak. Een veelgebruikt materiaal is Bitumen dakbedekking. Bitumen is sterk, waterdicht en blijft doordat het met een brander aangebracht wordt nauw aansluitend op je dak zitten. Hoewel bitumen een traditionele keuze is, moet je wel rekening houden met de minder milieuvriendelijke aspecten van dit materiaal. Een ander veelgebruikt materiaal is EPDM dakbedekking. Dit soort dakbedekking bestaat uit een synthetisch rubber dat bekend staat om zijn duurzaamheid en weerstand tegen extreme weersomstandigheden. Niet alleen heeft het een langere levensduur dan bitumen, het is ook nog eens milieuvriendelijker. Als laatste is er nog PVC dakbedekking. PVC is een lichtgewicht materiaal dat zowel water- als vuurbestendig is. Als nadeel heeft PVC dat het bij hoge temperaturen kwetsbaarder is dan EPDM en Bitumen.

Voor- en nadelen van soorten dakbedekking

Zoals genoemd heeft iedere vorm van dakbedekking voor platte daken zijn voor- en nadelen. Het soort dakbedekking dat het beste bij jouw bouwproject past, is afhankelijk van een aantal factoren. Zo moet je goed kijken naar de omgeving waarin je bouwt. Woon je in een rustige woonwijk of dicht bij de natuur waar veel bomen staan? In het laatste geval is het onverstandig om voor een PVC dakbedekking te kiezen en kun je beter voor een dakbedekking van EPDM gaan. Daarnaast speelt zoals altijd je budget een grote rol. Het kostenplaatje bepaalt deels voor welke optie je gaat. Bitumen is bijvoorbeeld goedkoper dan EPDM, waardoor bitumen een zeer populaire keuze is. Neem dit soort factoren mee in je besluitvorming. 

Hoe werkt dakbedekking van platte daken?

De manier waarop dakbedekking wordt geïnstalleerd op platte daken is afhankelijk van het soort dakbedekking. Bitumen wordt aangebracht met een brander. Dit maakt het minder milieuvriendelijk, maar zorgt er wel voor dat het zeer nauw aansluit op het platte oppervlak. Dit geldt ook voor de randen en hoeken. De andere twee varianten, EPDM en PVC, worden gelijmd. Welke vorm van dakbedekking je ook kiest, het is belangrijk dat je het aanbrengen van dakbedekking altijd laat uitvoeren door een professional. Werken op een dak komt altijd met risico’s. Daarnaast kan een verkeerde installatie van je dakbedekking het eindresultaat beïnvloeden met als gevolg dat je dak wellicht zo lek is als een vergiet.

Goed onderhoud voor een duurzaam resultaat

Een correcte installatie is belangrijk voor een duurzaam resultaat, maar daar houdt het niet op. De dakbedekking van een plat dak dient ook op de juiste manier onderhouden te worden. Regelmatig onderhoud is cruciaal om de levensduur van je dakbedekking te verlengen. Denk hierbij aan regelmatig schoonmaken van het dak, controleren op schade en indien nodig; het uitvoeren van reparaties. Doe je dit met enige regelmaat? Dan kun je nog lang genieten van je platte dak. Maak hier dan ook zeker af en toe tijd voor vrij!