Een natuurlijke tuin? Kies voor dit groene tapijt

Ben je op zoek naar een prachtige en praktische manier om je tuin te transformeren? Overweeg dan zeker het gebruik van bodembedekkende planten. Deze groene tapijten voegen niet alleen schoonheid en textuur toe aan je buitenruimte, maar bieden ook een scala aan voordelen. Van het onderdrukken van onkruid tot het verminderen van bodemerosie, bodembedekkers zijn de veelzijdige oplossing waar je naar op zoek bent. Bodembedekkers kopen doe je gemakkelijk online. Wil je er liever eerst iets meer over leren? Lees dan snel verder!

Wat zijn bodembedekkende planten?

Bodembedekkende planten zijn de lage kampioenen van de plantenwereld, die zich over de grond verspreiden en deze bedekken met hun weelderige bladeren en bloemen. Deze groene wonderen zijn niet alleen beperkt tot gras; ze variëren van kruidachtige planten tot wintergroene heesters en kunnen elke buitenruimte omtoveren tot een visueel aantrekkelijke oase. Wil jij dus wel meer groen in je tuin, maar zie je het niet zitten om eens in de zoveel tijd het gras te maaien? Dan zijn bodembedekkers een goede optie voor jou.

Waarom je bodembedekkers gebruikt

Het gebruik van bodembedekkers gaat verder dan de uitstraling van de tuin alleen. Deze groene multitaskers bieden een reeks voordelen die je tuinbouw inspanningen zullen verrijken. Ze verminderen onkruidgroei door de bodem vol te groeien en bieden een natuurlijke barrière tegen erosie, vooral op hellingen. Bovendien fungeren ze als isolerende dekens, wat resulteert in koelere grondtemperaturen tijdens de zomer en warmer in de winter.

De voordelen van bodembedekkers gebruiken

Nog niet overtuigd dat planten in je tuin iets voor jou zijn? Er zijn veel verschillende voordelen die komen kijken bij het gebruik van planten als bodembedekkers.

Onderhoudsarm

Als je op zoek bent naar een gemakkelijke tuinoplossing, zijn bodembedekkers een uitstekende keuze. Ze vereisen doorgaans minder onderhoud dan traditionele tuinbeplanting, omdat ze minder frequent hoeven te worden bewaterd en gesnoeid. Ze zijn behoorlijk goed in zichzelf onderhouden, waardoor jij slechts af en toe hoeft in te grijpen wanneer de plant over je grenzen gaat.

Onderdrukking van onkruidgroei

Eén van de meest frustrerende taken voor tuiniers, is het bestrijden van onkruid. Bodembedekkers vormen een natuurlijke barrière, omdat ze de bodem bedekken waardoor onkruid verstikt. Aangezien onkruid geen ruimte meer krijgt om te groeien, betekent dit dat je minder tijd en energie hoeft te besteden aan het wieden. Hierdoor kun je vooral meer tijd spenderen aan het genieten van je tuin.

Erosiepreventie

Op hellingen en andere gebieden waar de bodem gevoelig is voor erosie, spelen bodembedekkers een cruciale rol. Hun dichte bladeren en wortels houden de grond stevig vast, voorkomen bodemverlies door regenwater en verminderen de impact van wind. Zo zorg je ervoor dat jouw helling er altijd netjes bij blijft liggen.

Bodemgezondheid

Bodembedekkers dragen bij aan de gezondheid van de bodem. Ze verminderen bodemerosie, verbeteren de bodemstructuur en helpen bij het vasthouden van vocht. Dit creëert een gunstige omgeving voor nuttige micro-organismen, wat de algehele gezondheid van je tuin bevordert. Hoe gezonder de bodem, hoe vruchtbaarder deze zal zijn. Daarnaast is voldoende regenwater in de grond ook essentieel voor ons voortbestaan. Bodembedekkende planten helpen hier dus aanzienlijk bij.

Biodiversiteit

Het gebruik van verschillende soorten bodembedekkers kan bijdragen aan de biodiversiteit in je tuin. Verschillende planten trekken verschillende insecten en dieren aan, wat kan bijdragen aan een evenwichtiger ecosysteem. Dit is enorm belangrijk voor de aarde, omdat steeds meer insecten en dieren als de egel bijna uitgestorven zijn. Zo draag jij dus bij aan een wereld die leefbaar wordt voor iedereen.

Temperatuurbeheersing

Bodembedekkers fungeren als isolerende dekens voor de grond. Dit betekent dat de bodemtemperatuur gematigder blijft, wat vooral nuttig is tijdens de hete zomers en koude winters. Ze verminderen ook de temperatuurschommelingen die schadelijk kunnen zijn voor plantenwortels. Zo blijven de rest van je planten, bloemen en bomen dus een stuk gezonder.

Een mooie versiering

Naast hun praktische voordelen, voegen bodembedekkers ook een mooie uitstraling toe aan je tuin. Ze creëren weelderige, tapijtachtige oppervlakken die zowel rustgevend als indrukwekkend zijn. Met een breed scala aan kleuren en texturen kunnen ze het hele jaar door een visueel spektakel vormen. Ook zul je dankzij deze veelzijdigheid aan kleuren altijd planten vinden die bij jouw tuin passen.

Algemene verzorging van bodembedekkers

Hoewel bodembedekkers over het algemeen gemakkelijk te onderhouden zijn, is een beetje zorg nodig om ervoor te zorgen dat ze floreren. Goed doorlatende grond is cruciaal, net als de juiste watergift tijdens de eerste groeiperiode. Snoeien kan nodig zijn om de groei onder controle te houden en om de planten er netjes uit te laten zien. Het is ook belangrijk om te onthouden dat, hoewel deze planten zich snel kunnen verspreiden, ze tijd nodig hebben om zich te vestigen in de grond en te groeien. Als je dus net je bodembedekkers plant, zul je denken dat het te weinig is, maar na bepaalde tijd zul je merken dat je snel een prachtig groen tapijt hebt liggen met misschien zelfs hier en daar andere prachtige kleuren.

De top 5 bodem bedekkende planten

 1. Kruipende Jenny (Lysimachia nummularia)
 • Herkomst: Europa en delen van Azië
 • Uiterlijk: Ronde bladeren met gele bloemen
 • Voordelen: Snelgroeiend en gedijt goed in vochtige omstandigheden
 • Verzorging: Gematigde watergift, halfschaduw tot volle zon
 1. Vinca (Maagdenpalm)
 • Herkomst: Middellandse Zeegebied
 • Uiterlijk: Glanzende bladeren en kleurrijke bloemen
 • Voordelen: Wintergroen, geschikt voor schaduwrijke plekken
 • Verzorging: Goed doorlatende grond, regelmatige watergift
 1. Thymus (Tijm)
 • Herkomst: Mediterrane regio
 • Uiterlijk: Kleine aromatische bladeren, lila bloemen
 • Voordelen: Aangename geur, beloopbaar
 • Verzorging: Goed doorlatende grond, volle zon
 1. Pachysandra
 • Herkomst: Azië en Noord-Amerika
 • Uiterlijk: Glanzende bladeren, witte bloemen
 • Voordelen: Wintergroen, gedijt goed in schaduw
 • Verzorging: Vochtige grond, halfschaduw
 1. Sedum (Vetplanten)
 • Herkomst: Wereldwijd
 • Uiterlijk: Dikke bladeren, diverse bloemkleuren
 • Voordelen: Droogtebestendig, snelgroeiend
 • Verzorging: Goed doorlatende grond, volle zon

Of je nu een grote tuin of een klein stukje groen hebt, bodembedekkers bieden een scala aan voordelen die je buitenruimte zowel functioneel als aantrekkelijk maken. Door de unieke combinatie van praktische eigenschappen en mooie aantrekkingskracht, kunnen deze planten een waardevolle aanvulling zijn op elk tuinontwerp.