Hoe weet je of je dak in goede staat is?

Je dak is een van de belangrijkste onderdelen van je huis. Het is daarom ook van belang dat je dak in goede staat is. Hoe zie je wanneer je dak aan vervanging toe is? Er zijn een aantal dingen waaraan je kan zien of je dak in een goede staat is of niet. Wanneer er vochtplekken aan de binnenkant van je dak zitten weet je dat je dak niet meer in goede staat is. Benieuwd hoe je erachter komt of je dak in goede staat is of niet? Lees dan nu deze blog!

Wanneer is mijn dak aan vervanging toe?

Platte daken gaan minder lang mee dan hellende daken. Dit komt door het type dakbedekking. Een plat dak heeft een gemiddelde levensduur van 25 tot 40 jaar. Een hellend dak heeft een gemiddelde levensduur van 60 tot 80 jaar. Wanneer je dak het einde van zijn levensduur heeft bereikt is het verstandig om deze te vervangen om verdere beschadigingen te voorkomen. Hieronder lees je wat de tekenen zijn van een dakbedekking die aan vervanging toe is:

  • Er bevinden zich vochtplekken aan de binnenkant van je dak of plafond.
  • Wanneer je huis klam en vochtig aanvoelt, is dit een teken van een kapotte dakbedekking. Vervanging kan in dit geval nodig zijn. 
  • Lekkage wijst ook op beschadiging aan de dakbedekking. Lekkage aan de dakgoten of andere plekken op op je dak wijst op beschadiging.
  • Wanneer het loodwerk van je dak kapot is, is het nodig om de dakbedekking te vervangen.
  • Wanneer er regelmatig reparaties moeten worden uitgevoerd, is het verstandig om je dakbedekking te vervangen.

Wanneer je last heb van een van bovenstaande tekenen is het nodig om je dakbedekking te vervangen. Wil je dit laten controleren? Op deze website vind je een overzicht van dakdekkers in Zuid-Holland en de rest van Nederland. 

Voordelen nieuwe dakbedekking

Wanneer je dak niet meer in een goede staat is, moet vaak je dakbedekking worden vervangen. Er zitten een aantal voordelen aan het vervangen van je dakbedekking:

  • Je dak krijgt weer een nieuwe uitstraling door de nieuwe dakbedekking.
  • De levensduur van je dak wordt verlengd.
  • De waarde van je woning stijgt door de nieuwe dakbedekking.
  • Je hebt minder kans op lekkages en andere reparatiekosten.